Få råd og vejledning, når du køber bolig af en boligadvokat

10 juli 2021 Lotte Hindsberg

Der er mange ting der kan gå galt i processen, når der skal købes en ny bolig og det kan ende med at blive en dyr affære, hvis der er noget der går galt. Derfor giver det god mening at hyre en boligadvokat, så du sikre dig at du kan få råd og vejledning af en erfaren boligadvokat med speciale i køb og salg af bolig. 

Din boligadvokat er ansat til at varetage dine interesser. Det er din bankrådgiver eller ejendomsmægleren ikke. De er ansat til at varetage banken ellers sælgers interesser.

Overlad forhandlingerne til din erfarne boligadvokat

Mange tror fejlagtigt at en bankrådgiver arbejder for at du får den bedste bolighandel, men det er ikke tilfældet. Din bankrådgiver arbejder for banken og det er bankens interesse han arbejder for. Bankrådgiveren er vant til at forhandle og det er du ofte ikke.

Overlad forhandlingerne til din boligadvokat, som også er vant til at forhandle. Selv små forskelle i din favør kan kende med at blive til mange penge over en periode på 30 år. Det kan måske tilmed betale for et nyt køkken eller bad i boligen.

Det samme gør sig gældende, når du skal forhandle med sælger eller ejendomsmægleren. Ejendomsmægleren er ansat til at få boligen til at se bedst muligt ud, så sælger får mest muligt ud af salget og han fortæller måske direkte noget der ikke passer, men vil bruge sin tid på at fremvise boligens bedste sider og være mindre grundig, når det drejer sig om de mindre gode.

Din boligadvokat kan sikre, at du får et bedre grundlag til at vurdere, om det er her du skal bo i fremtiden og han kan hjælpe dig med at få forhandlet en god aftale med sælger hjem. Vælger du selv at forhandle med sælger eller ejendomsmægler er det vigtigt at du laver et forbehold i købsaftalen. Ved at have et forbehold sikre du dig at aftalen først er endelig gyldig, når din boligadvokat har læst aftalen igennem og har godkendt aftalen. 

Kommunens lokalplaner

Et andet vigtigt område som er vigtigt at få undersøgt inden man takker ja til en bolig er kommunens lokalplaner. Det er planer ofte langtsigtede for området. Det kan være en ny motorvej eller et indkøbscenter. Det kan også være nedlæggelse af en skole i nærområdet eller opførsel af en ny. Det er planer som kan påvirke din lyst til at købe en bolig i området, for hvem har f.eks. lyst til at få en motorvej, der løber i ens baghave.

Det er oplysninger du selvfølgelig skal kan undersøge og finde frem til, men hvorfor ikke overlade det til en boligrådgiver, der ved præcis hvor og hvordan man skal finde oplysninger, i stedet for at du selv skal bruge mange timer på det. Der kan være mange timer og derfor også mange timer at spare. Ofte kan det også være en del af den pakke du har købt hos din boligadvokat.

Vælg en boligadvokat med lokalkendskab

Med mindre at du kun har hyret din advokat til at sørge for at læse din købsaftale igennem og godkende den og lave skødet efterfølgende, er det en god ide at undersøge om der er en god lokal boligadvokat. En boligadvokat med lokal kendskab vil kende de lokale ejendomsmæglere, han vil have kontakter til lokale bankafdelinger og hvilke du med fordel kan ansøge om et lån.

Han har en stor viden om hvad der sker på kommunen, som kan have indflydelse på din lyst til at købe bolig i området. Fibernet, et nyt og bedre indkøbscenter eller fjernvarme, som på sigt vil gøre din elregning markant mindre.

Når der skal forhandles med banken, er det også en god ide at besøge flere banker og bede om et tilbud. Det er vigtigt at have i mente at en bank er en forretning som alle andre og et tilbud, selv fra banken, er til forhandling. Du kan med fordel bede om hjælp af din boligadvokat om hvilke banker du skal henvende dig til og tage ham under armen, når der skal forhandles. Du skal heller ikke undervurdere signalværdien ved at du har en advokat med til mødet.

Den vigtige tinglysning af skødet

For at du juridsk har overtaget boligen, skal der laves et skøde på baggrund af den købsaftale, der er forhandlet med sælger eller ejendomsmægleren. Skødet skal tinglyses hvilke gøres af Tinglysningsretten. Du betaler et fast gebyr til Tinglysningsretten og en promille af købssummen. Det er dig som køber der skal betale. Det er vigtigt at du som køber får tinglyst skødet, så hurtigt som muligt.

Ikke alene er det dit bevis på at boligen er din, det gør det også umuligt for sælgers kreditorer, kan tage pant i boligen. Indtil skødet er tinglyst, kan sælgers kreditorer tage pant i boligen, også selvom du får længst har fået nøglerne og er flytte ind. Det er især vigtigt hvis sælger har gæld. Du kan i princippet selv lave det juridiske arbejde, men ved at bruge en boligadvokat, sikrer du dig at processen foregår hurtigere og ikke forlænges ved at Tinglysningsretten sender papirene tilbage, fordi de ikke er udfyldt korrekt.

I dag foregår en tinglysning digitalt ved at begge, køber og sælger, underskriver ved hjælp af deres NemID. Danmark var det første land i verden, der gik over til digital tinglysning.

Som sælger kan du også med fordel kontakte en boligadvokat

Det er ikke kun en køber der kan have fordel af at få råd og vejledning af en boligadvokat. Skal du sælge kan du også med fordel starte processen med at snakke med en boligadvokat. Han kan f.eks. rådgive dig i forhold til hvordan du bedst og billigst kan få solgt din bolig. Skal du få en ejendomsmægler til at stå for hele arbejdet, eller giver det bedre mening at du selv står for fremvisningen.

Det er trods alt dig der kender boligen og området bedst. Når du skal snakke med en ejendomsmægler om at han skal stå for salget af boligen, uanset hvilken salgsmetode du vælger, kan du med fordel tage din boligadvokat med. Han kan forhandle på dine vegne om prisen for ejendomsmæglerens arbejde.

Læs også artikler på nogle af vores svenske sider:

https://visstedu.se/

https://aktiv-fritid.se/

https://din-fritid.se/

https://familjehobby.se/

https://fritid-natur.se/

https://fritidsbloggaren.se/

https://hobby-bloggaren.se/

https://hobby-fritid.se/

https://hobbyknep.se/

https://hobbymannen.se/

https://hobbyochfritid.se/

https://hobbyposten.se/

https://vimedhobby.se/

Flere Nyheder