Hjertesvigt – når hjertet ikke fungerer som det skal

05 februar 2018 Camilla Skøtt
Hjertesvigt - når hjertet ikke fungerer som det skal

Mere end 11.000 danskere får hvert år konstateret hjertesvigt; en diagnose der anvendes, når hjertet ikke fungerer optimalt og har nedsat pumpefunktion. Symptomerne er vægtøgning, åndenød, hævede ankler, forøget maveomfang og træthed. Og det kan være svært at diagnosticere med det blotte øje, så udover de 11.000, der får sygdommen konstateret, er der mange andre, som ikke er klar over, at de lider af hjertesvigt.

Hvad er hjertesvigt?

Hjertesvigt er en tilstand i hjertet, hvor hjertemuskulaturen er svækket og ikke er i stand til at pumpe blodet effektivt rundt i kroppen, og tilførslen af ilt til de enkelte organer er derfor ikke optimal.

De typiske gener og symptomer på hjertesvigt er besværet vejrtrækning og nedsat fysisk ydeevne, ligesom hævelse af benene, generel svækkelse, træthed og et øget søvnbehov også er almindelige symptomer.

Hvorfor får man hjertesvigt?

Der findes forskellige typer hjertesygdomme, der kan føre til hjertesvigt. Tit opstår det i forbindelse med en blodprop i hjertet, fordi en større eller mindre del af hjertemusklen erstattes med arvæv, som ikke kan bevæge sig. For højt blodtryk er en anden hyppig årsag, da mange år med højt blodtryk slider på hjertet. Derudover er der andre faktorer som sukkersyge, visse betændelsestilstande, alkohol, medicin m.m., der også kan påvirke hjertet og i sidste ende føre til hjertesvigt.

Når en person har hjertesvigt, skyldes det, at hjertet ikke formår at tilpasse sig de øgede krav, kroppen har, når den bevæger sig og har brug for mere ilt – det kan et raskt hjerte gøre.

Hvordan behandler man hjertesvigt?

Hvis en patient mistænkes for at have hjertesvigt, vil han eller hun blive henvist til en ekkokardiografi for at afklare, om det er den rette diagnose. Er det det, vil der blive lagt en behandlingsplan med medicin, der kan lindre symptomerne, forbedre livskvaliteten og forlænge levetiden hos patienten.

Der er også flere ting, du som hjertesvigtpatient selv kan gøre, fx:

– Stoppe med at ryge.

– Spise mindre salt. Det giver et lavere blodtryk, som gør det nemmere for hjertet at arbejde.

– Undgå stor mængder alkohol ved at følge sundhedsstyrelsens anbefalinger.

– Gå ned i vægt, hvis du er overvægtig.

Hos nogle personer vil det være nødvendigt med en operation – særligt hvis der også er tale om hjerteklapfejl. Det er en snak patienten tager med hjertespecialisten, der kan fortælle, hvad der er den bedste løsning for den enkelte. I sidste ende handler det om at finde en behandling, der passer til patienten, og som kan gøre smerterne og generne mindre, samtidig med at livskvaliteten øges.

Flere Nyheder