sprogundervisning

Prøv sprogundervisning med føling

Prøv sprogundervisning med føling

editorial

Det er nogle gange en skam, at nogle mennesker kan være virkelig gode til et sprog, men så kan de være virkelig dårlige til at lære fra sig; på samme måde er andre måske meget pædagogiske i at lære fra sig, men de kan ikke forklare, hvorfor et sprog er, som det er.

Kig bare på dig selv, som vi antager, kan dansk, når du læser den her besked: ved du selv, hvorfor man bruger nogle ord, som man gør; hvorfor og hvordan man lave sætningskonstruktioner og ikke mindst, hvad termerne hedder på engelsk?

Måske kan du en smule af det, men det er slet ikke nok til, at man kan forsvare, at du kan sammensætte en undervisningsplan i at lære sprog fra dig.

Heldigvis findes der jo mange steder, hvor du kan lære forskellige sprog fra ikke alene folk, der er gode til sprog, men som også kan magte at lære fra sig til mange forskellige typer af mennesker, så man ved, man som kursist eller elev får valuta for pengene.

Et værdigt eksempel er at fremhæve dem her: https://ypsilon.dk/sprogkurser/ 

For en ting er jo fint nok, hvis du får en masse udenadslære, hvor du kan remse ordklasser op samt undtagelser, men hvis du ikke forstår at sætte det meningsfuldt sammen, så kan det meste jo være lige meget.

Den slags kræver praktisk omgang med sproget på samme måde, som du skulle lære sprog i skolen, hvor underviseren startede med at tale sproget, selvom du slet ikke kunne det.

Men det er jo den måde, man får det under huden på: ved at man bruger det praktisk.

Dette er både i undervisningssammenhænge, hvor man kan tale roligt og langsomt, lave gruppeøvelser og individuelle opgaver, men også at man kommer ud at tale sproget med en befolkning, der har det som modersmål.

Her man lærer man ofte, hvordan slang lyder og fungerer, hvordan man artikulerer det med dialekter med videre.