højbed

De nyttige og brugbare højbede

De nyttige og brugbare højbede

editorial

Mange haveelskere går rundt og opfører sig som en gammel cirkushest omkring januar. Der kommer flere og flere stiklinger i vinduet og posten har travlt med at aflevere den ene pakke efter den anden med flere og flere frø og ejeren ser mere og mere lykkelig ud og smilet bliver større og større. Planerne for året bliver også vildere og vildere. 

Det er her at et højbed virkelig kommer til sin ret. De er nemlig mange gange fleksible og kan flyttes rundt eller nedlægges, alt efter hvad året planer er. Det er noget svære at nedlægge og flytte bede på samme måde. 

Gør det nemt at fjerne ukrudt og pynter

En af de store fordele ved et højbed er, at de ofte kommer i en højde der er mere venlige mod ryggen. Det gør det nemmere at fjerne ukrudt og ellers passe og pleje dem. Samtidig kommer de i alle former. De kan være runde, firkantede, trekantede. I plastik eller i træ alt efter smag. Det gør at de kan passe ind hvor som helst i haven eller terrassen. Det er ude betydning om du har meget eller lidt plads.

Mange travle haveejere der er vilde med at så sine egne grønsager herunder tomater, chili og agurker er glade for kapillærkasser der gør at det kun er nødvendigt at vande en gang om ugen. Desværre er de lige så grimme som de er praktiske. Det er derfor muligt at gemme dem i et højbed. 

Hvis du overvejer selv at bygge dine højbede, skal du være opmærksom på hvilke slags træ du vælger. Især hvis du har planer om at dyrke grøntsager. imprægneret træ anbefales ikke til højbede, hvor der skal gro spiselige planter. I stedet bør du vælge træ som lærk. Husk også at de ikke skal være for brede, da det ellers er svært at få fat i ukrudtet.