stress

Drukner du i stress? Få hjælp online

Drukner du i stress? Få hjælp online

editorial

Hvert eneste år sygemeldes i ti tusindvis af danskere med symptomer på stress og udbrændthed. Rigtig mange af disse mennesker kommer ikke tilbage til deres arbejdsplads igen – og mange vender aldrig tilbage til arbejdsmarkedet. Cirka tre tusind mennesker bliver hvert eneste år tilkendt førtidspension på grund af stress. Samtidig indlægges et stort antal mennesker på de danske hospitaler med sygdomme og lidelser forårsaget af langvarig stress. Det skønnes at op imod tredive tusind indlæggelser har stress som årsag. Og 1400 dødsfald om året vurderes også at skyldes stress.

Hvad er stress?

Stress er, med andre ord, en tilstand, som bør tages yderst alvorligt. I virkeligheden er stress en sund og naturlig reaktion på en overhængende fare. Stress sætter os i stand til at flygte eller kæmpe, alt efter hvilken karakter truslen har. De kropslige funktioner, som understøtter vore reflekser, styrkes, hvorpå de, som ikke gør, nedprioriteres.

Når vi er stressede, er det det sympatiske nervesystem, som er dominerende. Dette betyder, at blodet strømmer til musklerne, og åndedrættet bliver hurtigt og overfladisk, så musklerne iltes. Til gengæld kan fordøjelsen gå i stå, og de kognitive funktioner som for eksempel koncentrations evnen og hukommelsen bliver sat ud af spil.

Dette er yderst hensigtsmæssigt i situationer, hvor det er kritisk, at vi er på tæerne, og klar til at flygte fra – eller kæmpe imod – en fjende. Men får stress lov at blive en kronisk tilstand, er den utroligt opslidende for både kroppen og hjernen. Vi er ganske enkelt ikke skabt til at køre i så højt gear i længere perioder ad gangen. Og så kan systemet tage varig skade.

Hjælp til stress hos din stresslæge

Lider du af stress, bør du søge professionel hjælp til at komme ud af de dårlige mønstre. Du kan blive klogere ved at tage den online stresstest på https://stresslaege.dk/stress-test/