smykke

Hvor stammer stenene fra i dine smykker

Hvor stammer stenene fra i dine smykker

editorial

Der findes næppe en kvinde der ikke har et smykke med en eller anden form for sten i. Det kan være en dyr diamant eller en mindre værdifuld sten som f.eks. en akvamarin. Uanset hvilken sten der findes i det smykke, er det et der med stor sandsynlighed er gravet op fra et dybt hul i Afrika eller på Sri Lanka. 

Diamanter fra Afrika

Diamanten har været kendt i årtusinder og har alle dage været kendt for sin skønhed, værdifuldhed og sjældenhed. Det har til alle tider været almindelig at flytte værdier i tilfælde af krig i form af ædelstene. Det skyldes til dels at de ikke fylder, så meget som kontanter og så mister de sjældent værdi. Samtidig er der næppe noget andet der i den grad har været omgivet med så mange forskellige artet historier. Ædelstene og især diamanter har altid været omgæret af mystik og romantik, men også blod og krig.

I dag udgraves de fleste diamanter i Afrika og verdens største er også fundet i Sydafrika i 1905. Den var på hele 3106 carat og blev efterfølgende lavet om til 105 forskellige diamanter. Den største Afrika stjerne var på 530,2 carat, som i dag er en del af det engelske kongehus kronjuveler. 

Diamanter kommer i stort set alle farver, fra den kendte hvide som bruges i mange smykker til de mere sjældne farvede. De farvede diamanter er så sjældne, at der ofte kun udgraves et par stykker om året.

Ædelstene fra Sri Lanka

Mindre kendt er det at Sri Lanka er storleverandør af ædelstene. Alle former for ædelstene på nær diamanter. Lige som i Afrika bringes de op fra store huller i jorden. Det er stene som safirer i både lyserøde, blå, røde og gule farver til mere billige stene, men ikke mindre smukke, som moonstone og blå topaz.