radonmåling

Information om radon i hjemmet

Information om radon i hjemmet

editorial

Radon er en radioaktiv gasart, som findes i alle boliger. Dette skyldes, at radon er en gas, som dannes fra henfald af radium – et radioaktivt materiale, som gemmer sig i jorden under boligen. Når der opstår temperatur forskelle i ude- og inde klimaet skabes der et lavere tryk indefra. Radon kan derved sive op igennem sprækker og revner i fundamentet på en bolig, og hermed trænge ind i stuer og værelser.

Radongasser kan også udløses fra byggematerialer så som beton eller tegl, men den mængde af stråling, som udledes fra denne type kilder, er minimal, og vil således ikke bidrage væsentligt til den samlede mængde af radon i boligen.

Er radon skadeligt for helbreddet?

Den isotop, som radon henfalder til, er påviseligt kræftfremkaldende. Radon regnes som den næstmest hyppige årsag til det samlede antal tilfælde af lungekræft i Danmark, hvor rygning stadig indtager førstepladsen. Radon gasser i boligen menes at være ansvarlig for mere end 300 dødsfald herhjemme på årlig basis.

Hvordan ved jeg, om der er radon i min bolig?

Du kan ikke se, lugte eller smage på luften i din bolig, om der skulle være radon gas til stede. Hvis dit hus er opført før 1998, bør du af sikkerhedsmæssige årsager få foretaget en radon måling af dit hjem. På den måde kan det påvises, om dit hus indeholder radon værdier, som er højere end de af myndighederne fastsatte grænseværdier. Du kan selv købe en radon måler, eller du kan få en professionel virksomhed med speciale i måling af radon værdier, rådgivning omkring radon, og nedsættelse af radon værdierne i private hjem.

Radon Huset har mange års erfaring med såvel måling af radon som rådgivning omkring radon. Hvis du har mistanke om forhøjede radon værdier i dit hjem kan du læse mere om radon og radon måling på radonhuset.dk