papirisolering

Papirisolering var i gamle dage også en nødvendig løsning

Papirisolering var i gamle dage også en nødvendig løsning

editorial

Nu om dage er papirisolering noget helt andet, end hvad man gjorde for blot nogle årtier siden.

Se blot på en moderne udgave her: http://elstedts.dk/huset-inde/isolering/ 

Det kan du læse nærmere om og blive klog på ved at tilgå linket, så du kan se, om det er noget for dig.

Men i denne artikel vil vi skue bagud og se på, hvordan man brugte papir til at isolere med, hvilket måske får dig til at være mindre irriteret over, når du ikke kan få varme nok derhjemme i boligen.

For du skal næsten bare spørge dine bedsteforældre, hvordan de måtte gøre som små for at holde varmen, og når du så spørger, hvad man isolerede hjemmene med, vil der nok dukke en skraldlatter op, for den slags havde man ikke råd til at få andre til at gøre for en – hvis man overhovedet kunne gøre det selv.

Generelt måtte man klare det meste selv, og man havde ikke velfærdssamfundet til at tage sig af en, som man har nu om dage; og man måtte prøve sig frem, om man havde evnerne eller ej, når noget skulle fikses.

Papir kunne blive den eneste løsning at isolere med

Var man heldig, så kendte man måske nogen, der kunne isolere, hvis man selv kunne levere materialet, eller man kunne få noget at isolere med, men så måtte man også prøve sig frem selv.

Sjældent var der nok til at isolere over det hele, så man måtte nøjes med nogle vigtige rum, eller man isolerede blot nogle enkelte steder eller i hullerne, hvis det var helt galt.

Sådan noget isolering kunne netop være af papir, som man havde opmagasineret fra gamle aviser, eller man havde noget overskydende papir til at ligge, som man brugte til at skrive ned og/eller tegne på.

Intet gik til spilde dengang, og det gjaldt så sandelig også papiret, da man kunne isolere med det.