smykker

Smykker har man brugt til at vise status gennem alskens mange år

Smykker har man brugt til at vise status gennem alskens mange år

editorial

Smykker er på ingen måde en moderne opfindelse, som man køber online eller nede i butikker; og hvis du tror, at smykker er blevet meget mere forfinede og detaljerige gennem flere århundrede, så er det en sandhed med modifikationer.

For gennem mange folkeslag gennem utallige århundrede har man brugt smykker til at vise, at man havde rigdom, var en del af en bestemt social klasse, og at man havde magt, så her sløsede man ikke med at gøre alt for at få de mest perfekte smykker.

Kunne man fremstille den slags til dem, der betød noget i samfundet, så kunne ens fremtid være sikret i mange generationer fremover, så man lagde ikke bare sved, blod og tårer i at lave smykker: man satte også hele ens liv på spil samt familien med.

Nogle succeshistorier med at lave smykker før i tiden har endda medført, at man har skabt hele imperier og navne af smykkeproducenter, hvoraf nogle af disse stadig findes den dag i dag.

Smykker var med til at give en status

Har man penge nok nu om dage, kan alle mennesker smykke sig med diamanter, guld, andre juveler og mere til, men der blev set underligt til en, hvis man gik rundt med den slags i gamle dage, og man ikke tilhørte en høj social klasse.

Enten havde man så stjålet de smykker og var dum nok til at gå med dem offentligt, eller også havde man lavet forfalskninger eller købt forfalskninger, og dette kunne medføre straffe for både dem, der bar dem, men også dem, der lavede dem.

Den dag i dag er det stadig noget af det vildeste at kunne finde smykker rent arkæologisk, da man ofte kunne se tegn på, hvordan man levede dengang i det givne samfund med afbildninger af verdens gang, eller de smykker fremviste andre fakta for, hvordan man levede på daværende tidspunkt.