melatonin

Sov godt med de rette mængder melatonin

Sov godt med de rette mængder melatonin

editorial

Når søvn besværet melder sig, og du ligger og vender og drejer dig i timevis, skyldes det højst sandsynligt at din melatonin produktion er ude af balance. Melatonin er kroppens eget søvn hormon, og skal være til stede i kroppen før du kan falde ordentligt i søvn og vågne frisk og veludhvilet den følgende dag.

Hvordan styrker jeg kroppens melatonin niveau?

Det er desværre ikke muligt at købe syntetisk fremstillet melatonin som kost tilskud i Danmark. Melatonin er et hormon – og der er der meget strenge krav til salg af denne type præparater som håndkøbs medicin. Derfor skal du, såfremt du ønsker at rette op på en dårlig søvn cyklus, benytte dig af de naturlige metoder til at stimulere udskillelsen af melatonin.

Du bør først og fremmest sørge for, at dit soveværelse er mørkt og køligt. Skærme som for eksempel tv, laptop, tablet eller smartphone skal være bandlyst i dit soveværelse. Lyset fra disse kan nemlig narre kroppen og hjernen til at tro, at det er dag, og at der derfor ikke skal udskilles noget søvn hormon.

Få hjælp til din hormon balance gennem kosten

Dernæst bør du spise sundt og varieret – og gerne med henblik på at styrke melatonin og serotonin balancen. Dette kan du gøre ved at vælge fødevarer, som har et højt indhold af stoffet tryptofan. De bedste kilder til tryptofan finder du i de protein holdige animalske fødevarer så som mælkeprodukter, rødt kød og fjerkræ.

Er du vegetar eller veganer, kan du få tryptofan fra nødder, kerner og bananer. Især græskar kerner er en glimrende kilde til tryptofan, hvorfor det også er græskar kerner, som danner basis for det legale kost tilskud Zenbev – et naturligt søvn fremmende middel, som du kan købe på det danske marked.

Du kan læse mere, og bestille Zenbev online, på melatoninguide.dk