Snedker

Få plankebord der giver god stil

Få plankebord der giver god stil

editorial

Mange danske hjem er de senere år blevet udstyrret med plankeborde, både som sofabord og spisebord. Og det er der en rigtig god grund til. Et Plankebord er nemlig både robust, flot og moderigtigt.

Det er muligt at lave plankeborde selv i diverse træsorter, men det er et arbejde for den øvede gør det selv type. Derfor kan det være en god ide at få en professionel snedker til at lave præcis det plankebord, du og I går og drømmer om. 

Et plankebord skal have solide ben, der kan bære den ofte tunge vægt fra plankerne, og det hele skal være dimensioneret korrekt – også i højden – så bordet bliver anvendeligt som enten sofabord eller spisebord.

Flot bord der holder i mange år

Et plankebord er et flot bord, der holder i mange år. Hvis du får en snedker til at lave bordet, skal du først og fremmest bestemme dig for, hvordan bordet skal se ud og hvor stort det skal være. 

Dernæst skal ud afgøre, hvilke materialer benene skal være i. Det kan for eksempel være pulverlakerede stål eller aluminium ben. 

Slutteligt skal du finde ud af, hvilke planker du vil bruge til bordet. Altså hvilken træsort det skal være. De forskellige sorter har forskellige styrker og svagheder og kræver forskellige behandlinger. 

Det er også muligt at genbruge gamle planker fra for eksempel et gammelt gulv. På den måde kan man give gamle materialer et nyt liv og det er både godt for pengepungen, for samvittigheden og især for klimaet og miljøet, da der så skal fældes færre træer, hvis flere genbruger gamle materialer.

Der er ofte behov for en del efterbehandlinger, hvis bordet skal fungere som for eksempel spisebord, da det skal kunne tåle både vand og varme. Det kan afhjælpes med for eksempel lak eller oliebehandlinger, som gør bordet modstandsdygtigt.