Kiropraktor - er det også for børn?

Kiropraktor – er det også for børn?

På Kiropraktisk klinik på Frederiksberg (http://www.kiropraktor-frederiksberg.dk/) anbefaler de, at man får sit barns ryg tjekket hos en kiropraktor én gang om året – og desuden at man tager sit barns smerter alvorligt. Men hvordan er det lige med kiropraktor og børn? Er det overhovedet noget, man skal kaste sig ud i, og hvornår er en tid hos kiropraktoren en god idé for dit barn? 

Annette Pedersen, som har stiftet klinikken på Frederiksberg, fortæller: “Der kan være mange årsager til, at ens børn vil have godt af et besøg hos kiropraktoren. Vi anbefaler et årligt tjek, fordi børn er ekstremt dygtige til at kompensere for forkerte bevægelse i skelettet, og det kan betyde, at de springer vigtige milepæle over i udviklingen. Derudover kan det være nødvendigt i forbindelse med fald eller andre uheld, ligesom motoriske problemer kan give anledning til at se en kiropraktor.”

Ved fald eller andre uheld

De fleste børn rejser sig heldigvis hurtigt efter et fald, og som regel er der ikke andet end overfladiske skrammer. Men hvis barnet stadig klager over smerter efter nogle dage, og det er udelukket, at det skyldes en forstuvning eller et slag på musklen, så kan det være en god idé at opsøge en kiropraktor, forklarer Annette Pedersen. Ofte kan barnet nemlig have forstrakt et led, en muskel eller et ledbånd i bækken eller ryg.

Og du skal ikke være nervøs for at sende dit barn til kiropraktor, fortæller Annette desuden: “Behandlingen af børn foregår meget blidt og roligt, og der er ikke nogle “knæk” involveret. Og så er børn nemme patienter på den måde, at de reagerer hurtigt på behandling, så derfor er 1-2 behandlinger som regel nok.”

Ved motoriske problemer

Motoriske problemer hos børn kan skyldes mange forskellige ting, men en af årsagerne kan være, at barnet har udviklet en uhensigtsmæssig kropsholdning for at kompensere for nogle andre ting. Den kropsholdning kan føre til, at balancen forvirres, forklarer Annette Pedersen: “Hvis barnet kompenserer for nogle ting ved at ændre kroppens naturlige holdning, så vil kroppens signaler til hjernen hele tiden være misvisende, og det betyder, at barnets motorik kan blive forstyrret.”

Behandling af motoriske problemer vil typisk foregå over længere tid, ligesom det vil omfatte forskellige øvelser, som forældrene skal hjælpe barnet til at udføre derhjemme. Heldigvis gælder det samme som ved fald, nemlig at børn reagerer hurtigt på behandling.

Undersøgelse af børn hos kiropraktor

Behandlingen af børn hos kiropraktor inddeles som regel i tre kategorier:

– Spædbørn

– 1-6 år

– 7-16 år

Det første der gøres er, at barnet bliver undersøgt ved en såkaldt forundersøgelse. Her mærker kiropraktoren på barnet, ligesom han eller hun kigger på huden og muskelspændingen i mave og ryg. Barnets bevægelser tjekkes, og det samme gør reaktionen på tale, lys og lyd. Derudover kigger kiropraktoren på de medfødte reflekser og undersøger kroppens led fra fødder, knæ og hofter til skuldre og kraveben og til sidst udføres en kiropraktorundersøgelse af bækkenled, ryggens led, nakken og eventuelt kraniet.

Det er ikke smertefuldt for barnet at blive undersøgt, og når undersøgelsen er afsluttet, vil der blive lagt en plan for det videre forløb. Hvis kiropraktoren vurderer, at der ikke er noget han/hun kan gøre, så vil barnet typisk blive henvist til egen læge.