murer

Murerfaget er et ældgammelt erhverv

Murerfaget er et ældgammelt erhverv

editorial

De første murere var munke, der kom fra Sydeuropa og de kom til Danmark, fordi der var et ønske om at bygge større og flottere kristne kirker. Skandinaviens ældste ligger i Ringsted og hedder Sct. Berndt. I starten arbejdede munke og almindelige murere side og side, men i takt med at efterspørgselen efter murerne steg og man fandt ud af at den danske jord var fuld af ler, som var særdeles velegnet til mursten og husbygning, kom det til et opgør og de første murerlaug blive stiftet. Murstenshuse var bedre til at holde på varmen i de kolde vintre end et træhus.

Munkene blev henvist til deres klostre. Selv den dag i dag arbejdes der aktivt med gamle teknikker og for at sikre, at de ikke går i glemmebogen.

Murerarbejdet i dag

Selv om der stadig bliver bygget murstenskirker, Grundtvigkirken i Nordvest er et godt eksempel består en murers dagligdag næppe med bygge kirker. I stedet arbejder de med at mure nye hus facader op, reparere gamle vægge, så de er i vatter og derfor nemmere at tapetere og male. Det kan godt betale sig at få en murer ud og sikre sig at dine vægge er i vatter, inden du går videre med en renovering. Det vil spare dig for meget frustration og det endelige resultat vil blive markant pænere. Det kunne f.eks. være en murer i Holbæk

Et andet område en murer arbejder med er badeværelset og især vådrumsområdet. Her er det vigtigt at arbejdet bliver udført korrekt og der er det rigtige fald, så der ikke er risiko for at der kommer vandskader. Her gælder det som med almindelige vægge, at det er en god ide at få en murer til at sikre, at de er i vatter inden der sættes fliser og klinker på gulv og væg.