elektriker

Er det bedst at være elektriker faglært eller ufaglært?

Er det bedst at være elektriker faglært eller ufaglært?

editorial

Mange steder i udlandet kan man være elektriker, men man kan selvfølgelig også være elektriker herhjemme i Danmark, som man kan være her blandt flere steder: https://www.idomel.dk/

Årsagen til, at vi starter med at nævne udlandet som det første er, at vi ikke kan svare på, hvordan reglerne er for ansættelse i udlandet, og om man kan tillade sig være ufaglært, om man skal være medlem af en fagforening i den forbindelse eller ej.

Der er jo nok på verdensplan flere elektrikere ude i verden, end hvad vi kan opmønstre her i Danmark.

Dog kan vi godt sige noget om, hvordan det er som faglært og ufaglært elektriker i Danmark.

Vi starter med at skabe en fælles forståelsesramme ved at sige, at en faglært elektriker vil sige en, som har diplom/bevis på, at man har gennemført en godkendt uddannelse som elektriker.
Her foretrækker de fleste firmaer, der skal ansætte elektrikere herhjemme, at man er udlært i Danmark, da man skal arbejde med de ting, der passer med virkeligheden og den skole, man er oplært på.

Dog kan man sagtens blive oplært i udlandet også. Begge dele indebærer ofte både en del med praktik, studier og prøver.

At man er ufaglært vil sige, at man ikke er uddannet som elektriker, men at man måske er selvlært eller har stået i en form for gammeldags mesterlære, som der ikke førte noget direkte bevis med sig andet end en anbefaling.

Man er stadig velkommen til at praktisere som elektriker, og man kan blandt andet stifte eget elektrikerfirma, som man kan ansætte uddannede elektrikere i.

Dog er man oftest dårligere stillet, hvis man ryger ud af arbejdsmarkedet og skal ind i det igen, og man således også ikke er medlem af en a-kasse eller fagforening, der måske helst vil have uddannede medlemmer, så man kan få flere former for hjælp af dem.