Gulvafslibning

Gulvafslibning - når trægulvet skal være smukt og skinnende igen

Gulvafslibning - når trægulvet skal være smukt og skinnende igen

editorial

Når et trægulv er blevet mat og flosset i overfladen, er det et sikkert tegn på at det er blevet godt gammeldags slidt. Et lakeret eller malet trægulv bliver i sagens natur ikke slidt nær så hurtigt som et trægulv, som enten er ubehandlet, eller som har modtaget en sæbe eller olie behandling.

De to sidst nævnte behandlings typer falder ind under kategorien ikke forseglende behandlinger, og er kendetegnet derved, at de lader træværket skinne tydeligt igennem. Ved en oliebehandling arbejdes en enten klar eller farvet olie ned i træværkets overflade, hvor den mætter træfibrene og skaber en beskyttende hinde, som gør gulvet vand og støv afvisende.

Et olie behandlet trægulv bliver som regel dybere og mørkere i tonen, samtidig med at træværkets unikke og personlige karakteristika – for eksempel knaster og årer – træder tydeligere frem. Olie behandling fås i neutral eller som eksempelhvis rødbrun, sort eller grå. Med hvidpigmenteret olie kan du opnå et lidt lysere look – men knap så lyst som med den populære sæbe behandling.

Sæbe behandlede gulve – smukke og sarte

En sæbe behandling har meget tilfælles med en olie behandling. Ved en sæbe behandling skrubbes sæbe, og ikke olie, ned i gulvet, men princippet er det samme. Den fede sæbe danner en hinde i gulvets overflade, og lysner samtidig denne adskillige toner. Gulvet får en silkemat overflade med et hvidligt skær.

Dette er et utroligt smukt syn, men desværre er sæbe behandlede gulve meget sarte og følsomme over for daglig slid. Når et sæbe behandlet gulv når et vist stadie af slitage, vil det blive gråligt i overfladen, da støv og skidt aflejrer sig i træværkets fibre. Her skal der en gulvafslibning til for at genskabe det lækre og ensartede look.

Du kan læse mere om gulvafslibning og sæbe behandling – og få et godt tilbud på begge dele – på Gulvkanonen.dk