Misbrugscenter

Kom ud af medicin misbruget med et ophold på et misbrugscenter

Kom ud af medicin misbruget med et ophold på et misbrugscenter

editorial

Har du fået udskrevet receptpligtig medicin i forbindelse med en operation eller et traume, som har medført smerter? Oplever du, at du har svært ved at slippe medicinen igen – og skal der større og større mængder af pågældende medicin til førend du opnår effekt af den? Så har du højst sandsynligt oparbejdet en afhængighed af din smertestillende medicin – det man i gamle dage kaldte for pillenarkomani.

Hvornår er man pillenarkoman?

Når man er afhængig af læge ordineret medicin, vil dette udmønte sig i, at man har brug for at tage medicinen for at kunne fungere i hverdagen. Det kan sagtens være, at smerterne for længst er forduftet, og at man har brug for medicinen alligevel. Dette ses ofte med den gruppe af medicin, som går under betegnelsen opioider.

Til denne medicin gruppe hører syntetisk fremstillede medikamenter så som Fentanyl, Tramadol og Oxycontin. Kendetegnende for opioider er, at de emulerer opiatets virkning, hvilket vil sige, at de virker på samme måde som eksempelvis morfin.

Opioider har således, foruden deres smertestillende effekt, den bivirkning, at de fremkalder en behagelig, til tider euforiserende rus. Det er således nemt at blive afhængig af opioider – og nærmest lige så svært at komme ud af denne afhængighed, som det er at lægge et heroin misbrug på hylden. Mennesker, som har været i et opioid misbrug, beretter om abstinens symptomer, som minder om dem, heroin afhængige oplever, når de kvitter ”cold turkey”.

Bliv afvænnet under professionel supervision på et misbrugscenter

Det er derfor vigtigt, at du ikke selv forsøger at trappe ud af din medicin, men i stedet opsøger et center til behandling af misbrug. Her kan du få den rette hjælp til afgiftning samt et efterfølgende behandlings forløb, som nok skal få has på din afhængighed af receptpligtig medicin. Du kan læse mere om dette behandlings forløb på behandlingscenter-stien.dk